A fejlesztés a Füzéri vár attrakciós vonzerejéhez, az Ökoturisztikai vonzerőkhöz (Nagy-Milic Natúrpark), valamint az aktív turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódva (34 km kerékpárút Kassa és Sárospatak kapcsolódásokkal) és a térségbeli turisztikai vonzerők (Kőkapu, Pálháza kisvasút, Füzérradványi kastély és park, Hollóháza Porcelán Múzeum) hasznosításával komplex módon kerül fejlesztésre, a meglévő szálláshely kapacitások kihasználásával.

A fejlesztés a meglévő kézművesház rendezvényterét alakítja ki, melyen a helyi terméket értékesítő kézműves vásározók és ezekhez kapcsolódó rendezvények – népzenei rendezvények, bábszínház – lebonyolítására (3000 fő) alkalmas. A fejlesztés eredményeként megépül egy 120 m2-es mobilszínpad színpadtechnikával, elhelyezésre kerül egy 250 m2-es rendezvénysátor, valamint területrendezés is megvalósul az adott helyszínen.

Az új helyszínhez szükséges a színpadtechnika ellátásához szükséges villamos ellátás fejlesztése, szerviz út építése.

A Hegyköz területén egyedülálló a fejlesztés, legközelebb Kassa, Tokaj, Sátoraljaújhely és Sárospatak tud alkalmas, hasonló befogadóképességű rendezvényterületet biztosítani. A fejlesztés a Zemplén Fesztivál rendezvény helyszíneként is szolgál (turisztikai rendezvénycsomag). A területen a helyi értéktárban szereplő hagyományőrző rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A beruházás új turisztikai célcsoportokat vonz: fiatalok, könnyűzene, népzene iránt érdeklődők, az eddigi természeti értékeket és kulturális örökségeket látogatók, a vallásturisztikai valamint aktív és ökoturisztikai célcsoportokon túl. A létrejövő rendezvénysorozat kínálata a desztinációban és azon túl, új unikális lehetőséget alakít ki.

TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00014

A fejlesztéssel a jelenleg már több éve megrendezett egynapos rendezvényeink továbbfejlesztésének lehetősége nyílik meg kettő és több napos fesztiválokká, melyek a résztvevő helyi és térségi szolgáltatók, kézművesek, árusok, előadók, vendéglátók jövedelemtermeléséhez is hozzájárulnak, valamint az attrakciós vonzerő, azaz a Füzéri várhoz kapcsolódó fejlesztésként annak látogató forgalmát is növelik.

A régióban jelenleg nincs ilyen unikális jellegű rendezvény és fesztivál tér kiemelt turisztikai attrakció és csodálatos természeti környezetben. A rendezvény által generált forgalom következtében a helyi és térségi szállásadók, helyi termék előállítók, turisztikai szolgáltatók, előadó művészek és egyéb szolgáltatók jövedelemtermelő tevékenységét jelentősen növeli. Lehetőséget ad továbbá hazai és nemzetközi együttműködések megerősítésére.