Talán nem osztunk meg nagy titkot Önökkel, ha elmondjuk: most, a koronavírus-járvány idején a munkánk egy jelentős részét a természet erőivel való mindennapos küzdelem jelenti. Mindennek megvan azonban a szép oldala is.

Hozzászoktunk már tehát a zord időjáráshoz, de ami a tegnapi napon (2021.02.11.) ért bennünket, nagy meglepetést okozott. A településre hosszú idő óta nem látott hóvihar csapott le, olykor 40-50 km/h széllökések kíséretében, a havazás pedig egészen a kora délutáni órákig a vendégünk maradt.

Az élet meglehetősen lelassult a faluban, az utakat hó fedte be és hiába volt folyamatos tisztítás alatt, a szél máris visszarendezte a terepviszonyokat. Többszöri áramkimaradás is tapasztalható volt, a leghosszabb ezek közül több, mint két óra hosszán keresztül tartott.

[simplegallery id=”5483″ image_size=”simple-gallery” options=”openEffect=fade&closeEffect=fade&padding=0&…”]

Füzér Vára a kialakult helyzetben megközelíthetetlenné vált. A hófelhők teljesen uralmuk alá hajtották a büszkén felettünk magasodó erődítményt, a szél pedig igazán átfújta méteres vastagságú falait.

Csapatunk a vihar utáni napon elindult, hogy szemügyre vegye, mit hagyott hátra az időjárás, és bizony hihetetlen látvány tárult elénk.

Az Alsó Vár épületéig (jegypénztár) másztuk csak meg a hegyet, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy méteres nagyságú hótorlaszokat lássunk.

[simplegallery id=”5488″ image_size=”simple-gallery” options=”openEffect=fade&closeEffect=fade&padding=0&…”]

A szél még mindig nem csillapodott le teljesen, továbbra is az erdő fáit igyekszik térdre kényszeríteni a vár alatti területen. A bezúdult hideg légtömeg abszolút érezteti hatását, mert csípős és karcos a levegő, reggelre pedig közel -15 fokot mértek nálunk.

Vihar utáni békesség telepedett a Várhegyre és ezzel együtt várunkra is, jelen pillanatban is élvezi – hűvös időben ugyan – a ragyogó napsütést.

Ez lett volna tehát kis élménybeszámolónk az elmúlt kb. 2 napról. Reméljük és erőteljesen bízunk benne, hogy minél hamarabb látogatóink is ismét birtokba vehetik a települést és Füzér Várát, addig azonban vigyázzanak magukra és egymásra!

[simplegallery id=”5464″ image_size=”simple-gallery” options=”openEffect=fade&closeEffect=fade&padding=0&…”]