Füzér Vára belépőjegyének megvásárlásával minden látogató elfogadja a vár házirendjét és az azokban szereplő tételeket magára nézve kötelezően betartja!

 

Füzér Várának nyitva tartása

Füzér Várának nyitva tartási ideje szezononként változik erről honlapunkon tájékozódhat! Az aktuális nyitva tartás ide kattintva érhető el.

További információkat a Füzéri Várgondnokság hivatalos honlapján (fuzervara.hu), az info@fuzervar.fuzervara.hu e-mail címen, valamint a +36 (47) 540 013 és a +36 (30) 820 6388 telefonszámokon kaphat.

A várban lehetőség van egyes termek lefoglalására, melyeknek megtekintését az adott nap adott időszakára korlátozzuk.

Az Alsó Várból a Felső Várba tartó séta nagyjából 10 – 15 percet vesz igénybe, átlagosan, tempótól függően. Kérjük, hogy látogatása idejét úgy válassza meg, hogy a jegypénztár a vár zárása előtt fél órával bezár! Ezt követően már nem áll módunkban belépőjegyeket kiadni! (Például: 16:00 órai zárás esetén a jegypénztár 15:30 után már nem ad ki belépőjegyeket!)

A vár területén tartandó rendezvények esetén a nyitva tartási időpontok módosulhatnak, erről jegypénztárainkban, valamint honlapunkon (fuzervara.hu) tájékozódhat!

 

Belépés Füzér Várának területére

Füzér Várának területén kizárólag érvényes belépőjeggyel lehet tartózkodni, mely az Alsó Vár jegypénztáraiban vásárolható meg. A belépőjegy egy napra szól, melyet az ott tartózkodás alatt kérjük, őrizzen meg, mert kollégáink bármikor ellenőrizhetik annak érvényességét!

Rendezvények alatt a belépőjegy érvényességi ideje módosulhat!

A várban tartandó rendezvények idején a belépőjegy helyett karszalag kerülhet kiosztásra, melyet a program egész ideje alatt mindenki viselni köteles! A jegypénztárakban minden esetben tájékoztatást adunk a belépéssel kapcsolatban!

Amennyiben valamilyen általunk biztosított kedvezményre jogosult, kérjük, a jegypénztárban mutassa fel az azt igazoló dokumentumokat! Amennyiben ez elmarad, a kedvezményes jegyre a látogató nem jogosult!

Alapesetben három főbb belépőjegy besorolás van érvényben:

Kedvezményes belépőjegyek:

*Érvényes kizárólag a következő kedvezményre jogosító eredeti igazolványok felmutatásával: diákigazolvány, ideiglenes diákigazolvány, nemzetközi diákigazolvány

Csoportokra a következő engedmények érvényesek:

Diákcsoportok esetén pedig 1 fő pedagógus / 10 fő diákonként ingyenes belépése biztosított.

A belépés ingyenes:

Kedvezményt biztosító további elemek*:

**A kedvezmény egyetlen rendezvény ideje alatt sem vehető igénybe!

Együttműködő partnereinkkel kötött megállapodásaink értelmében az érvényes utalványt felmutató látogatók kedvezményre jogosultak a várbelépő árából, mely engedmény nem kombinálható semmilyen más kedvezménnyel (tombolanyeremény, ajándékjegy)!

 

Biztonsági előírások

Füzér Várába történő belépése esetén a látogató felel saját testi épségéért! A feljutás fizikai adottságoktól függően akár hosszabb időt is igénybe vehet a változó terepviszonyok miatt, a különböző időjárási tényezők hatásától pedig még nehézkesebbé válhat. Kérjük, fokozottan ügyeljen saját, illetve mások testi épségére is!

Biztonsági intézkedéseink értelmében a látogatók kötelesek betartani a személyzet utasításait, mint például a „Falra mászni tilos!” felhívást!

A vár teljes egészében természetvédelmi területen fekszik, ebből kifolyólag a növényi- és állati világ károsítása semmilyen formában nem megengedett, illetve annak rendezetten és tisztán tartása mindannyiunk érdeke! Kérjük, ügyeljen a rend fennmaradására!

A Felső Várba vezető fa-, valamint sziklalépcsők különböző időjárási behatások miatt vizessé, csúszóssá válhatnak. Kérjük, ennek megfelelő lábbeliben érkezzen, illetve szükség esetén fokozottan legyen óvatos!

Füzér Vára műemlék védelem alatt áll! Nem múzeumként működik, történelmi emlékhelyként említendő!

A vár egész területén megfigyelő kamerarendszerek kerültek elhelyezésre, melyek elsősorban a biztonságot szolgálják! A felvételeket a törvényben meghatározott módon tároljuk, illetve kezeljük, azokat harmadik fél számára nem továbbítjuk! (Kizárólag hatósági szervek kérésére, a törvényben előírtak szerint.)

Füzér Várának nem látogatható területeire a belépés tilos és életveszélyes!
A falakon, berendezésein, tárgyain, elektronikai eszközein történt bármilyen nemű kár okozásáért a látogatót teljes körű anyagi felelősség terheli!

A 2019-es évben a rekonstrukciós folyamat II. ütemében építési munkálatok kezdődtek a várban. Kérjük, fokozottan figyeljenek!

A vár területén elhagyott értéktárgyakért nem vállalunk felelősséget! A talált tárgyakat, melyeket kérjük, az Alsó Vár pénztárában szíveskedjenek minden esetben leadni, 1 hónapig őrizzük meg, majd ezt követően átadjuk Füzér Község Önkormányzatának.

Füzér Várába bármilyen sérülést vagy életveszélyt okozó eszközt, anyagot bevinni tilos!

A várban elhelyezett ábrák, tájékoztatók és egyéb más jelzések a látogatók érdekeit szolgálják, amennyiben hibát tapasztal ezek elhelyezésével, alkalmazásával kapcsolatban, kérjük, írjon e-mail címünkre és felülvizsgáljuk a kérdéses jelzéseket!

Kutyát és más háziállatot a Felső Várba bevinni tilos! A Várparkolóban és az Alsó Várban a pénztárak előtt zárt kutya kennelekben tudunk az ebeknek helyet biztosítani a látogatás idejére. Megértésüket kérjük és köszönjük!

 

Szolgáltatások

Animátorainkról, illetve személyzetünk más tagjairól kép-, videó-, illetve hangfelvétel készítéséhez előzetes hozzájárulásuk szükséges!

A Füzér Várában történő bármilyen célú üzleti, vallási tevékenység előzetes engedély megszerzése nélkül tilos!

A vár berendezései, ruhái és tárgyai interaktív módon használhatók, de annak területéről semmi esetben el nem vihetők!

 

Füzér Várában tartott rendezvények

Várunk fenntartja a jogot, hogy a rendezvény programjait, időpontjait, szükség esetén, előzetes tájékoztatás nélkül megváltoztassa! Extrém esetben, megfelelő indokoltság mellett a program lemondásra is kerülhet!

Az intézmény elmaradt rendezvényei esetén köteles a belépőjegyeket visszaváltani!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által kiadott riasztások – első szint (citrom), második szint (narancs), harmadik szint (piros), – esetén az Intézményvezető korlátozhatja a vár területére való belépést, kiemelt esetben meg is tilthatja azt! Megértésüket kérjük és köszönjük!

 

Tárlatvezetés

Tárlatvezetéseink a Felső Várban érhetők el minden nyitva tartási napon, a helyszínen meghirdetett időpontok szerint. (Ezen időpontok évszakonként változnak!) Előre foglalásra nincs mód, a vezetéseken való részvétel az érkezés sorrendje alapján történik. A vártúrák résztvevőinek létszáma maximalizálva van, a könnyebb információáramlás és információcsere érdekében.

 

Jelen házirend 2020. március 10-től visszavonásig érvényes.