Kiállítások

A Szent Korona felfedezése

fv_logo_small

Füzér Várának kincsőrző szerepe és jelentősége számos történelmi eseményhez kapcsolódik. Az újjáépülő vár ma azt a tradíciót és hagyományt őrzi, melyet őseink hagytak ránk, de több száz évig méltatlanul feledésbe merült. A kiállítás során megtekinthetjük a Szent Koronát, megismerhetjük történetét, és betekintést nyerhetünk a koronával kapcsolatos tudnivalókba, apróságokba.

Élő Vár Zemplénben

fv_logo_small

A megjelenített bútorok a XVII. századi levéltárakban megőrzött eredeti várleltárak (inventáriumok) alapján készültek el, közel száz korabeli bútor tanulmányozásával. A legtöbb bútor helyi mesterek, illetve kassai asztalosok keze munkáját dicsérhette.

Kárpát-medence várai

fv_logo_small

A Kőnig Frigyes Munkácsy díjas képzőművész, grafikus rajzaiból és a „Historia Picta Castellorum” című könyv alapján kiválasztásra került képekből álló kiállítás interaktív térképen, digitális módon kalauzolja el Önöket a Kárpát-medencében fellelhető mintegy 3000 várba. A paravánokon továbbá kiállításra került 69 db kép vászonnyomaton, melyek egyedi módon mutatják be az egykori várakat.

Füzér pénzei

fv_logo_small

A kiállítás során eredeti és másolat pénzeket tekinthetnek meg közelebbről az ide látogatók, melyek közé a Miskolci Múzeum gyűjteményéből is kerültek a füzéri ásatáson talált pénzérmék. Interaktív lehetőség nyílik arra, hogy mindenki elkészíthesse saját emlékérmét. Az összeállítás fő célja, hogy megismerhessük a XVI. századi Magyarország pénzfajtáit, melyek bemutatását három tabló egészíti ki és teszi egésszé a képet.

Lapidárium - kőtár

fv_logo_small

Füzér Vára szokatlanul gazdag, magas színvonalú középkori és reneszánsz kőfaragvány-leletanyaggal rendelkezik. A kőtár kiállítás két alapegységre tagolható: az első az Öreg-pincében a vár építéstörténetét kíséri végig, melyen az egyes építési korszakokat egy-egy jellemző kőszerkezet képviseli. Az összeállítás második része a Gerendás-pincében a középkori kőfaragó mesterséggel ismerteti meg a látogatót.

Tervezze meg kirándulását!

Kérjük, érkezése előtt tájékozódjon akutális házirendünkről, nyitvatartásunkról és a legfrissebb információinkról.