Látogatóközpont kiállítások

Látogatóközpont

A vártúrázók és Kéktúrázók kedvelt úti célja és információs pontja Látogatóközpontunk épülete. A helyi értékeket bemutató kiállítás nem csak a nagyoknak tartogat érdekességeket, a kisebb korosztály tagjai is megtalálják a nekik való elfoglaltságot.

“Megőrzött értékek világa” állandó interaktív kiállítás

Füzér Vára és a Szalánci vár története

A modern technika és a feltárások alapján készült rövid animációs filmek segítségével hiteles képet kaphat az egyes korszakokban Füzér Várának felépítéséről. Az érintőképernyős felületen játékok, videók és kvíz is elérhető, így a tartalmas időtöltés garantált!

A kiállítás részeként további érdekességeket is találhat itt: írásos emlékeink a várleltárak és a mindennapi életben egykoron használt tárgyi leleteket is megismerhetők.

Tájékozódhat a vár történetében valaha előfordult összes birtokos családról, sőt az egyik legjelentősebbet a koronaőr Perényi Pétert még életnagyságban is láthatja, hallhatja.

 

Ugyanitt megtekintheti az ásatásokon előkerült eredeti agyagedény-töredékeket, kályhacsempéket és egyéb más használati eszközök maradványait.

Felső-magyarországi Várak Egyesülete

Az Egyesület 2003-ban alakult, célja az észak-magyarországi várakat működtető jogi és természetes személyek érdekeinek képviselete és összehangolása. A kiállítás helyszínén interaktív módon tájékozódhat az aktuális programokról és a várak történeteiről, mindezt képekkel színesítve.

A fordított csepp alakú ablakon kinézve egyedülálló szemszögből tekintheti meg Füzér Várát.

Füzér községének épített, természeti és kulturális értékei

A vitrinekben a Schudich család által felajánlott családi emléktárgyak láthatóak, többek között hollóházi porcelán tányérok és telkibányai kőedények. Schudich Nándor füzéri származású okleveles erdőmérnök, erdőgondnok volt. A gróf Károlyi család szolgálatában állt, jelentős az erdőgazdálkodási munkássága, amely előtt az udvaron látható erdészettörténeti emlékhely is tiszteleg.

Megismerheti a Magyarország természeti csodái közé tartozó füzéri Várhegy élővilágát és a település nyújtotta, épített örökségeinket is.

Tervezze meg kirándulását!

Megújult honlapunk segítségével tervezze meg alapjaiban kirándulását! A vár meghódítása nem könnyű feladat, de a bátor nemesek jutalma Füzér REG-ÉLŐ Vára!

Időszakos kiállítás

Jelenleg nincs megtekinthető időszakos kiállításunk. 

Nyitvatartás

Vártörténet

Megközelítés

ornam