Füzéri Tájház

A mestergerendába vésett évszám alapján a házat 1879-ben építették. A Tájház a füzéri paraszti építkezés, lakás- és eszközkultúra bemutatásának céljából helyreállított lakóház. A berendezés a XX. század eleji füzéri kisparaszti életmódot reprezentálja. A módosabb gazdák már a két világháború közötti időben is kétszobás házakat építettek, de a tájház lakói szegényebbek voltak, így csak egyetlen szobával rendelkeztek. A lakóház alaprajzi elrendezése a hegyközi parasztság zömét képviselő néhány holdas gazdaságok lakóházainak jellemző típusa:  „ház” (szoba),  „pitvar”,  „kamara” és egy külön bejáratú, de az épülettel egybeépített „istálló” beosztású.

Füzéri Tájház

[simplegallery id=”435″ image_size=”simple-gallery” options=”maxHeight=88%25&scrolling=no&helpers%5Boverlay%5D%5Blocked%5D=0&helpers%5Boverlay%5D%5Bcss%5D%5Boverflow%5D=hidden&helpers%5Boverlay%5D%5Bcss%5D%5Bbackground%5D=rgba%280%2C+0%2C+0%2C+0.9%29″]

Múltidéző ház

A Tájház Porták felfedezése során egy valódi időutazáson vehet részt! A XX. század eleji Tájházat elhagyva a  Múltidéző ház az 1940-70-es évek közti időszakba repíti vissza az ide látogatót. Felidézheti eme kor csodálatos vívmányait: a rádióból a „Ki nyer ma?” szól, a televízióban pedig  a „Zsebtévé” egy adása megy. Emlékszik még a fatüzelésű bojlerre? „Retro” házunkban számtalan más kedves emlékkel is találkozhat!

Múltidéző Ház
[simplegallery id=”866″ image_size=”full” options=”openEffect=fade&closeEffect=fade&padding=0&…”]